Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ: ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΦΤΩΧΙΑ, ΜΙΖΕΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ FREE SUNDAY ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΤΣΑΝΑΚΟΓΛΥΦΤΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η FREE SUNDAY ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

Ανθρώπινες ιστορίες πόνου και απελπισίας που πληθαίνουν, κρατική αδιαφορία που σοκάρει. Οι εικόνες γνώριμες, σε σημείο πλέον που… δεν αιφνιδιάζουν τους περαστικούς. Συνεχίζουν το διάβα τους αγνοώντας συνειδητά το δυσάρεστο θέαμα που έγινε μέρος της ρουτίνας τους.

Άστεγοι σε πλαστικά χαρτόνια, με ένα καροτσάκι σούπερ μάρκετ ή μια ιδιόχειρη κατασκευή για να κουβαλάνε τα πράγματά τους, στοιβάζονται ολοένα και συχνότερα στους δρόμους της Αθήνας. Πρόσωπα σκυθρωπά, ταλαιπωρημένα από το κρύο και τις κακουχίες, συνήθως κουλουριασμένα κάτω από φθαρμένες κουβέρτες μαζί με τα πιστά τους «κατοικίδια».
Τους βλέπουμε, δεν τους ακούμε όμως ποτέ. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να μιλήσουν, ούτε να παραπονεθούν.

Χαρακτηριστική και τραγική αποτύπωση της νέας φτώχειας στην Ελλάδα ο άτυχος 62χρονος άντρας που πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες στο κρύο, μόνος στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Άλλη περίπτωση αυτή του αλλοδαπού που πέθανε από την παγωνιά, αβοήθητος, στον Έβρο. Αλλά και στην πρωτεύουσα η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Στη Μενάνδρου, στην πλατεία Θεάτρου, έξω από το μετρό στο Μοναστηράκι, λίγο πιο πάνω από το παλιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους, γύρω από το παλιό κτίριο του ΝΑΤ στο ιστορικό κέντρο, στου Φιλοπάππου, στο Ζάππειο, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Πεδίον του Άρεως, όπου και να κοιτάξουμε ανακαλύπτουμε άστεγους συμπολίτες μας. Η ανθρώπινη εξαθλίωση ξεδιπλώνεται σε όλη της την τραγικότητα, χωρίς κανένα σημάδι ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον να διαφαίνεται στα πρόσωπα των νεόπτωχων.

Και στο βάθος κυκλώματα
Όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Δεν είναι όλοι οι άστεγοι επαίτες, ούτε και όλοι οι επαίτες πεινασμένοι που κάνουν ουρά στα συσσίτια. Από τις φυλές των νεόπτωχων του 2012 πρέπει να εξαιρεθούν τα οργανωμένα κυκλώματα επαιτείας και τα κυκλώματα του soft crime, που λειτουργούν σαν κανονικές επιχειρήσεις, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Τα δίκτυα αυτά συνήθως «τζιράρουν κόκκινο» κατά τις γιορτές (βλ. ρεπορτάζ «F.S.» στις 11-12-2011), με αύξηση 100% των κλοπών σε σχέση με τους θερινούς μήνες και αύξηση 625% των κρουσμάτων επαιτείας στην Αττική μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 (τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία). Σε αυτούς προσθέστε και τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τα κυκλώματα δουλεμπορίας και πορνείας, καθώς και τα κυκλώματα μαύρου εμπορίου και παρεμπορίου. Ιδού η Αθήνα του Περικλή, σε αποσύνθεση κάτω από το αυστηρό βλέμμα των δανειστών μας.

Πέρα όμως από τα δημογραφικά δεδομένα παραβατικού χαρακτήρα, η φτώχεια, η πείνα, η καχεξία και η ανασφάλεια αυτή καθαυτή θερίζουν. Μια απλή βόλτα στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων μας πείθει για το εύρος του προβλήματος. Μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης είναι κουτιά με ρύζι και είδη πρώτης ανάγκης, στοιβαγμένα στην ξύλινη σκάλα που οδηγεί από το ισόγειο στα γραφεία του πρώτου ορόφου. Γάλατα, μακαρόνια και πάνες που περιμένουν να ξεπακεταριστούν και να διανεμηθούν σε φτωχές οικογένειες. Μερικές τσαλακωμένες και ξεθωριασμένες γιρλάντες θυμίζουν ακόμα την προσπάθεια των υπευθύνων να δημιουργήσουν, έστω με το ζόρι, ένα σύντομο πλην πολύτιμο πνεύμα εορταστικής ζεστασιάς.

Για ένα πιάτο φαϊ
Τα τηλέφωνα χτυπάνε ασταμάτητα, η διευθύντρια του Κέντρου Υποδοχής βρίσκεται μεταξύ τριών γραφείων και ο νέος πρόεδρος, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μεταξύ 12 και 2 μ.μ. επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, με τους άστεγους και τους πεινασμένους που στοιβάζονται στο προαύλιο της οδού Σοφοκλέους 70 γωνία με Πειραιώς να παίρνουν θέση στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στο καθημερινό συσσίτιο.

«Γίνονται απέλπιδες προσπάθειες να βοηθήσουμε την κατάσταση όπως μπορούμε. Μοιράζουμε καθημερινά 50-60 κουβέρτες σε αστέγους στο κέντρο της Αθήνας», εξηγεί στην «F.S.» ο κ. Αποστολόπουλος. «Το πρόβλημα με τους άστεγους είναι κυριολεκτικά παντού. Το να αποφευχθεί μια τραγωδία είναι πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, ιδίως τώρα που το κρύο θερίζει» συμπληρώνει. Ίδια ακριβώς είναι η κατάσταση και στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην οδό Σαπφούς 12, στο ιστορικό κέντρο. Το ισόγειο με τους ανασφάλιστους ασθενείς, κυρίως μετανάστες, αλλά και οι υπόλοιποι πέντε όροφοι του κτιρίου έχουν «πάρει φωτιά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα άγγιξε το 19,2% τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ παράλληλα μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Οκτωβρίου 2011 303.768 άτομα έχασαν τη δουλειά τους. Το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται κοντά στο 10% (εγείροντας εύλογα κάποια ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας), ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται πλέον περίπου στο 166%, με τη χώρα να χρωστάει πάνω από 350 δισ. ευρώ στους πιστωτές της.

Μπροστά στο νέο κύμα φτώχειας, οι νέοι φεύγουν από τις πόλεις με προορισμό είτε το εξωτερικό είτε, αν δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση, τα χωριά τους. Αποτέλεσμα της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού είναι οι χιλιάδες νεο-άστεγοι (ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να υπολογιστεί), ενώ ο αριθμός όσων επισκέπτονται το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων ανέρχεται στους 1.250 μόνο για την περιοχή της Αττικής.

Διαρκής επιδείνωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 15% στους συμπολίτες μας που ζήτησαν βοήθεια από τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης χρημάτων ή τροφής. Μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2010 – Οκτώβριος 2011) παρουσιάστηκε αύξηση 26% στους άστεγους της Αθήνας που αναζητούν βοήθεια στο Κέντρο Υποδοχής. Τα συσσίτια μεταξύ 12 και 2 μ.μ., τόσο στις κοινωνικές υπηρεσίες όσο και οπουδήποτε αλλού δίνεται δωρεάν φαγητό, κάνουν θραύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τεράστιες ουρές που δημιουργήθηκαν όταν πριν από μερικές μέρες αγρότες της επαρχίας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, μοίρασαν γεωργικά προϊόντα, όπως κρεμμύδια και πατάτες, στην πλατεία Συντάγματος. Τα μέτρα της πολιτείας δεν επαρκούν. Το γυμναστήριο του Ρουφ μπορεί να έχει ανοίξει για τους άστεγους, που μπορούν πλέον να διαμείνουν εκεί για μερικά βράδια, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι και οικονομικά δυσπραγείς της Αθήνας θα μπορούν να απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. «Ένας στους τέσσερις είναι σήμερα ανασφάλιστος, ενώ 350.000 συμπολίτες μας χρωστάνε σήμερα στον ΟΑΕΕ και δεν έχουν υγειονομική κάλυψη, ενώ είναι υπόχρεοι, είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους», εξηγεί ο ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Το φαινόμενο των νεο-αστέγων, μεταξύ άλλων επιχειρηματιών και εμπόρων που φαλίρισαν, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΙΣΑ μαζί με επανδρωμένα οχήματα της «Αποστολής» θα πηγαίνουν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας αστέγων για την παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Την ίδια κατάσταση περιγράφει ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή», που συνεργάζεται με τον ΙΣΑ για τη δημιουργία του ιατρείου, Κωνσταντίνος Δήμτσας. «Από 5.000 μερίδες που ήταν αρχικά πριν από τρία χρόνια το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής, φτάσαμε σήμερα σε περισσότερα από 12.000 συσσίτια. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Για πόσο ακόμα;

Για όλο το φωτο-ρεπορτάζ κάντε κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου